Czas przygotowania Czas przygotowania 15'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Śniadanie Kolacja

Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

Przygotowanie

Świeże śledzie wypatrosz, odetnij głowy, wytnij filety i odetnij skórę. Umyj dokładnie zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Czosnek i suszone papryczki peperoncino drobno posiekaj.

Kromki chleba posmaruj dość grubo masłem (masła nigdy za dużo) i połóż na patelni do grillowania bądź w opiekaczu, tak, aby były rumiane i chrupiące.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek i papryczki i smaż chwilę mieszając. Dodaj filety ze śledzia. Posól całość i smaż około 10 minut mieszając. Mięso śledzia musi się całkowicie rozpaść na małe kawałeczki i lekko przyrumienić. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Grzanki obficie posmaruj pastą ze śledzia i posyp jeszcze listkami kolendry. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Podawaj od razu z cząstkami cytryny, bo po skropieniu sokiem smakują przewybornie.

Przepis autorstwa Anny Kosterny-Kaczmarek, zapraszamy na bloga Czosnek w Pomidorach.

Zobacz również

Śledź a’la Bismarck
Śledź a’la Bismarck
Śledzie bakaliowe
Śledzie bakaliowe
Szprotki pieczone
Szprotki pieczone
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej