Czas przygotowania Czas przygotowania 35'
Liczba porcji Liczba porcji 6
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 6 filetów śledziowych
  2. 125 ml regionalnego oleju rzepakowego
  3. Po 1/3 łyżeczki cynamonu, imbiru, kurkumy
  4. 3 goździki
  5. 3 ziarna kardamonu
  6. 5 ziaren czarnego pieprzu
  7. 5 ziaren zielonego pieprzu z zalewy
  8. 1 łyżka soku z cytryny
  9. 1 łyżka miodu gryczanego
  10. 1 duża cebula

Śledzie bakaliowe

Śledzie bakaliowe

Przygotowanie

Do namoczenia bakali – do wyboru brandy, koniak, whisky, bourbon

  • 10 rodzynek
  • 5 suszonych śliwek 
  • 5 suszonych moreli

Do uprażenia

  • Po 1 łyżce orzechów włoskich i laskowych
  • 1 łyżka migdałów

Śledzie odmoczyć i pokroić w cząstki. Przyprawy korzenne utłuc w moździerzu. Olej zmieszać z sokiem z cytryny i miodem, dodać utłuczone przyprawy.
Śledzie zalać olejem z przyprawami na dobę. Bakalie namoczyć w alkoholu. Cebulę skroić w drobną kostkę, zmieszać z śledziem, dodać bakalie i zostawić na kolejną dobę. Orzechy i migdały pokruszyć i uprażyć. Śledzie wykładać na salaterkę i posypać prażonymi orzechami.
 

Wartości odżywcze (1 porcja)

kalorie białko tłuszcz węglowodany
405,5 kcal 12,7 g 32,2 g 16,3 g
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej