Wyrusz z nami na podróż Dookoła Bałtyku, śladami Kuchni Bałtyckiej. Poprowadzi nas Wit Szychowski, doświadczony szef kuchni i podróżnik.
Bajkowa Alicja dotarła na drugą stronę lustra. A my, w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie razem z szefem kuchni Witem Szychowskim wyruszaliśmy na drugą stronę Bałtyku. Odkryliśmy tam miejsca równie bajkowe i pełne tajemnic, skosztowaliśmy niezapomnianych potraw oraz poznaliśmy cudownych ludzi oddanych kuchni bałtyckiej i czerpiących pełnymi garściami z nadmorskiego klimatu.
Przed Wami seria „Kuchnia Bałtycka”, czyli smaki i opowieści tych, którzy związali swoje życie z Morzem Bałtyckim. W trakcie tej wspólnej podróży poznacie zawodowych kucharzy i pasjonatów, którzy przedstawią swoje sposoby przygotowywania dań z rybami bałtyckimi. Zobaczycie, czym różni się zagraniczna kuchnia bałtycka od polskiej, jakie są cechy charakterystyczne i podobieństwa.
Wit poszukuje bałtyckich smaków w polskich nabrzeżnych miastach. Zaczyna od Trójmiasta i jego okolic. Wędruje dalej na zachód Polski, przez Ustkę, Łebę, Kołobrzeg, aby swój rybny szlak zakończyć w Świnoujściu.
Wit spotka na swojej drodze wielu przedstawicieli lokalnych społeczności, którzy odkryją przed nim sekrety kulinarnych tradycji swoich regionów. Dzięki tym nowym znajomościom, Wit pokaże nam zupełnie nowe pomysły na przygotowanie pysznych dań z ryb bałtyckich.