Czas przygotowania Czas przygotowania 50'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Szprot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 30 szprot bałtyckich
  2. 100 g kaszy kuskus
  3. duży pęczek świeżej kolendry
  4. 1 limonka
  5. pół łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  6. pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
  7. 1 duże awokado hass
  8. sok z cytryny do skropienia awokado
  9. kolorowe pomidorki koktajlowe
  10. oliwa z oliwek
  11. sól

Szprotki pieczone

Szprotki pieczone

Przygotowanie

Danie jest proste w wykonaniu, lecz trzeba się troszkę natrudzić przy patroszeniu i filetowaniu rybek. Wiem, że nie jest to częsta praktyka, ale ja nie wyobrażam sobie zjeść szprotek z wnętrznościami i kręgosłupem. Szprotki są bardzo delikatne, dlatego ważny jest ostry nóż i dokładność. Należy naciąć rybę na dole, zaczynając od małej widocznej dziurki. Następnie ciąć w kierunku głowy, a potem w dół, aż do ogona. Palcami wyciągamy wnętrzności i kręgosłup wraz z małymi ośćmi. Możesz też od razu oderwać głowę, aby potem zjeść wszystko co będzie na talerzu. Ja głowy moich szprotek zachowałam, aby zdjęcia potrawy były bardziej efektowne. Rybki delikatnie umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Ugotuj kaszę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pewnie około 5 minut, nie dłużej. Odcedź i przełóż do miski.

Połowę kolendry posiekaj dość drobno i dodaj do kaszy. Wlej także sok z połowy limonki, łyżkę oliwy z oliwek, dodaj pieprz cayenne, słodką paprykę wędzoną i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Awokado przekrój na pół. Wyjmij pestkę i łyżką wyjmij awokado. Pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i połóż na środku dużego talerza. Na awokado połóż pokrojone kolorowe pomidorki.

Rybki “nadziewaj” kaszą z dodatkami. Możesz też bez nadziewania rozłożyć rybki w posmarowanym naczyniu do pieczenia i na nie położyć kaszę.

Tak przygotowane szprotki w naczyniu żaroodpornym włóż do piekarnika na górnej półce, nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu i grillem od góry. Piecz rybki przez 5 minut.

Bardzo delikatnie, płaską szpatułką przekładaj na talerz z awokado i pomidorkami. Całość posyp porwanymi w palcach listkami kolendry, a warzywa na środku skrop oliwą z oliwek. Na talerzu połóż pozostałą limonkę przekrojoną na dwie części.

Danie podawaj od razu, gdy szprotki są gorące. Ja główek nie zjadam, ale może masz na nie ochotę to czemu nie?

Ps. Jak widzisz w tym przepisie dominuje smak świeżej kolendry, którą uwielbiam. Jeśli należysz do osób, które nie lubią jej smaku (a wiem, że sporo takich jest), zamiast kolendry użyj natki pietruszki. Też będzie pysznie!

Przepis autorstwa Anny Kosterny-Kaczmarek, zapraszamy na bloga Czosnek w Pomidorach.
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej