Czas przygotowania Czas przygotowania 40'
Liczba porcji Liczba porcji 8
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 1 kg świeżych zielonych śledzi bałtyckich
  2. Marynata podstawowa
  3. 250 ml octu spirytusowego
  4. 200 g cukru
  5. 1 łyżka gorczycy
  6. 3 listki laurowe
  7. kilka ziaren ziela angielskiego
  8. 1 duża cebula
  9. 2 marchewki
  10. 1 litr wody
  11. 1 płaska łyżeczka soli

Śledź a’la Bismarck

Śledź a’la Bismarck

Przygotowanie

W rondelku z wodą zagotować pokrojoną w plastry marchew i cebule, dodać przyprawy i ocet, gotować około 5 min.

Zimne klopsiki przełożyć do słoja, zalać wystudzoną marynatą z warzywami i odstawić do lodówki na minimum 3 dni.

Śledzie wypatroszyć. Odciąć głowy, płetwy i ogon.  Dokładnie umyć, wyczyścić , usunąć  kręgosłup i ości  tak, żeby nie rozcinać filetów. Tak zwane motyle zwinąć w rulon do ogona i spiąć dwoma wykałaczkami. 

Ułożyć dość luźno w słoju i zalać gorącą marynatą. Po trzech dniach marynowania śledzie są gotowe do spożycia.

Wartości odżywcze (1 porcja)

kalorie białko tłuszcz węglowodany
327,9 kcal 11,5 g 7,4 g 53,0 g
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej