Czas przygotowania Czas przygotowania 25'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Łosoś bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 1 filet łososia
  2. 2 łyżki pasty miso
  3. 1 łyżka miodu
  4. sezam
  5. opcjonalnie sos teryikai dodany już po upieczeniu
  6. żurawina, dymka/rozmaryn

Łosoś bałtycki w miso i miodzie

Łosoś bałtycki w miso i miodzie

Przygotowanie

Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy resztki ości. Całą powierzchnię ryby smarujemy mieszanką miso i miodu, posypujemy sezamem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Łososia pieczemy 10 minut w 180 stopni, a na ostatnie 5 minut zostawiamy go w maksymalnej temperaturze pod grillem.

Po upieczeniu łososia podajemy z żurawiną i ulubionymi ziołami.

 

Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na bloga "Odczaruj Gary".

Zobacz również

Stek z łososia na pieczonym kalafiorze
Stek z łososia na pieczonym kalafiorze
Śledzie na ostro z harrisą i porem
Śledzie na ostro z harrisą i porem
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej