Czas przygotowania Czas przygotowania 20'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Szprot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. szprotki (ilość według uznania)
  2. bułka tarta, mąka, 2 jajka
  3. sól i pieprz
  4. olej
  5. pół główki małej czerwonej kapusty
  6. pół czerwonej cebuli
  7. por
  8. 1 duża marchewka
  9. 1 ogórek zielony
  10. pół grejpfruta
  11. limonka
  12. sos sojowy
  13. łyżka miodu
  14. orzeszki ziemne niesolone
  15. kolendra

Sałatka ze szprotkami w stylu azjatyckim

Sałatka ze szprotkami w stylu azjatyckim

Przygotowanie

  • bazę sałatki robimy w jednej dużej misce, potem przedkładamy na talerze
  • do miski wrzucamy posiekane w podłużne słupki: kapustę, marchewkę, ogórka, pora i czerwoną cebulkę
  • szprotki oczyszczamy, solimy, maczamy w mące potem w jajku i na końcu w bułce tartej
  • tak przygotowane szprotki smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią, wyciągamy na ręcznik papierowy
  • na talerze wykładamy porcje naszej sałatki
  • układamy na niej szprotki
  • dokładamy kawałki grejpfruta
  • robimy sos: sos sojowy+sok z limonki+ łyżeczka płynnego miodu i polewamy sałatkę
  • na koniec posypujemy rozmiażdżonymi orzeszkami i kolendrą

Przepis autorstwa Alicji Jurkowskiej. Zapraszamy na stronę Warszawski Smak.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej