Czas przygotowania Czas przygotowania 25'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 filety z dorsza
  2. 200 ml piwa
  3. 150 g mąki pszennej
  4. pół łyżeczki proszku do pieczenia
  5. olej rzepakowy do smażenia w głębokim tłuszczu
  6. sól, pieprz
  7. frytki z batata
  8. kolendra
  9. sos: majonez i chilli

Fish and chips - dorsz w cieście piwnym

Fish and chips - dorsz w cieście piwnym

Przygotowanie

Rybę doprawiamy solą i pieprzem. W misce łączymy piwo, mąkę, proszek – na gładką masę.

W garnuszku rozgrzewamy olej. Rybę smażymy 5 minut – na złoto. Rybę odsączamy na ręczniku papierowym. 

Rybę w cieście piwnym podajemy z frytkami z batata. Całość oprószamy kolendrą i solą.

 

Przepis autorstwa Joanny Matyjek - zapraszamy na bloga "Odczaruj Gary".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej