Czas przygotowania Czas przygotowania 90'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Szprot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  2. 12 świeżych lub wypatroszonych szprotek
  3. 1 biała część pora
  4. 2 garście świeżego szpinaku
  5. 2 papryczki chilli
  6. 10 pomidorków koktajlowych
  7. 50 g mascarpone
  8. 50 g sera pleśniowego
  9. 2 jajka
  10. 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  11. 1 łyżeczka masła klarowanego
  12. 1 łyżka soku z cytryny
  13. pieprz, sól do smaku
  14. 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta
  15. cząstki cytryny
  16. natka pietruszki
  17. sos ziołowy lub sos czosnkowy

Mini tarty z ciasta francuskiego z porem, szpinakiem, szprotkami i pomidorkami

Mini tarty z ciasta francuskiego z porem, szpinakiem, szprotkami i pomidorkami

Przygotowanie

Ryby czyścimy - patroszymy, odcinamy głowę i wyjmujemy kręgosłup. Płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Ciasto francuskie dzielimy na 3 - 4 równe części. Boki ciasta zagniatamy do środka, tworząc wyższy rant, dociskamy lekko widelcem (patrz zdjęcie). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przekładam białą część pora posiekaną w talarki. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy posiekaną papryczkę chili i świeży szpinak. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Odparowujemy nadmiar wody. Kolejno dodajemy mascarpone i mieszając podgrzewamy, aż serek rozpuści się i połączy z warzywami.

Farsz wykładamy cienką warstwą na ciasto francuskie. Na farsz wykładamy szprotki i pomidorki koktajlowe pokrojone na plasterki.

Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i tą mieszanką polewamy w środku nasze tarty, na wierzch dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Boki ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20 - 25 minut. U mnie funkcja góra - dół. Tarty muszą apetycznie przyrumienić się. Po upieczeniu przekładamy je na kratkę ruszt. Serwujemy z ulubionymi sosami, udekorowane cząstkami cytryny oraz natką pietruszki.
 

Przepis autorstwa Justyny Ratajczak. Zapraszamy na Insgram TysiaGotuje.pl.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej