Czas przygotowania Czas przygotowania 20'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 4 filety turbota
  2. sól, pieprz, mielone chilli
  3. 300 g brukselki
  4. 50 g orzechów laskowych
  5. sok z połowy cytryny
  6. pół łyżeczki brązowego cukru
  7. oliwa z oliwek i masło – do smażenia

Turbot z brukselką i orzechami laskowymi

Turbot z brukselką i orzechami laskowymi

Przygotowanie

Zacznę od tego, że jeśli nie macie ochoty na zabawę z filetowaniem ryby to tego nie róbcie. Możecie usmażyć całą rybę, możecie również ją upiec. Ja z jednej ryby miałam 4 filety. Doprawiłam jest solą i pieprzem i smażyłam dosłownie po minucie (max dwie) z każdej strony na rozgrzanym oleju połączonym z masełkiem. Filety turbota są dość cienkie, stąd krótki czas smażenia.

Brukselkę umyłam, odcinałam jej dół i obiecałam z listków. Kiedy zostawała już małą brukselka, dorzucałam ją do listków. Jeśli nie chce Was się tego robić, bez obaw, po prostu przekrójcie brukselkę na pół lub na 4 części, jeśli jest spora.

Brukselkę usmażyłam na oliwie z oliwek połączonej z masełkiem, dodałam orzechy laskowe, cukier i sok z cytryny. Smażyłam całość ok 10-12 minut, aż brukselka była rumiana.

Brukselkę z orzechami laskowymi podałam wraz z rybą. I to by było na tyle, choć jeśli macie ochotę dopieścić się jakimś sosem, to niezmiennie polecam majonez połączony ze srirachą.

 

Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na bloga "Odczaruj Gary".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej