Czas przygotowania Czas przygotowania 90'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Flądra
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 wypatroszone całe flądry
  2. 120 g przepołowionej brukselki
  3. 200 g ugotowanej kaszy pęczak
  4. 1 duża nie obrana cebula
  5. 1 szt. marchewki, obrana i przekrojona na pół
  6. 4-5 ząbków czosnku
  7. 8-10 listków lubczyku
  8. 2 ziarna ziela angielskiego
  9. 1-2 listki liścia laurowego
  10. 2 g posiekanego koperku
  11. 1 litr wody
  12. 1 łyżeczka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Zupa z brukselką i pęczakiem na pieczonej storni z koperkiem i lubczykiem.

Zupa z brukselką i pęczakiem na pieczonej storni z koperkiem i lubczykiem.

Przygotowanie

Układamy rybę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200°C przez ok. 8 min. Wyjmujemy, studzimy i przy pomocy dwóch widelców zdejmujemy z ryby mięso. Mięso zostawiamy w misce na później a wszystkie „resztki" przekładamy do garnka wraz z opaloną nad gazem cebulą. Dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Zalewamy wodą i od zagotowania gotujemy na małym gazie ok. 1 godz.

Po tym czasie przecedzamy i zostawiamy sam wywar. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy brukselkę na złoto od strony przecięcia. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem, gotujemy ok. 5 min. od zagotowania i dodajemy marchewkę oraz pietruszkę. Gotujemy kolejne 4-5 min i jak warzywa zmiękną wyłączamy gaz.

Dodajemy mięso z ryby, pęczak, koperek, olej rzepakowy tłoczony na zimno i dopiero teraz solimy i pieprzymy do smaku.

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej