Przygotowanie
Układamy rybę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200°C przez ok. 8 min. Wyjmujemy, studzimy i przy pomocy dwóch widelców zdejmujemy z ryby mięso. Mięso zostawiamy w misce na później a wszystkie „resztki" przekładamy do garnka wraz z opaloną nad gazem cebulą. Dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Zalewamy wodą i od zagotowania gotujemy na małym gazie ok. 1 godz.
Po tym czasie przecedzamy i zostawiamy sam wywar. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy brukselkę na złoto od strony przecięcia. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem, gotujemy ok. 5 min. od zagotowania i dodajemy marchewkę oraz pietruszkę. Gotujemy kolejne 4-5 min i jak warzywa zmiękną wyłączamy gaz.
Dodajemy mięso z ryby, pęczak, koperek, olej rzepakowy tłoczony na zimno i dopiero teraz solimy i pieprzymy do smaku.
Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".