Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Flądra
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 filety z flądry
  2. 1/2 szklanki bułki tartej
  3. 1/3 szklanki startego parmezanu
  4. 1 rozbełtane jajko
  5. sól
  6. 5-6 ziemniaków
  7. 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  8. przyprawa do ziemniaków, czosnek granulowany, papryka słodka, tymianek, bazylia

Flądra pieczona w parmezanowej panierce

Flądra pieczona w parmezanowej panierce

Przygotowanie

Filety doprawić solą, posmarować roztrzepanym jajkiem, następnie obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu (część posypki zostawić do ziemniaków).

Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki (muszą być naprawdę cienkie). Skropić oliwą i obtoczyć w przyprawach. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać resztą parmezanowej panierki z wierzchu. Obok położyć filety z flądry.

Całość piec na złoty kolor przez około 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

 

Przepis autorstwa Klaudii Cessak. Zapraszamy na fanpage Zdrowa Kaloria.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej