Czas przygotowania Czas przygotowania 50'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 1 turbot
  2. 1 łyżka płatków owsianych
  3. 2 łyżki bułki tartej
  4. kilka listków świeżej pietruszki
  5. jajko
  6. odrobina mąki do obtoczenia
  7. sól, pieprz
  8. 1 cukinia
  9. 2 marchewki
  10. 2 duze lub 3 średnie ziemniaki
  11. 3 łyżki oliwy z oliwek
  12. 3 łyżki oliwy z oliwek

Turbot pieczony w owsiano-pietruszkowej panierce

Turbot pieczony w owsiano-pietruszkowej panierce

Przygotowanie

Warzywa kroimy,następnie polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy przyprawami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C Celsjusza.

W tym czasie przygotowujemy rybę. Oczyszczamy ją i osuszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. W międzyczasie przygotowujemy panierkę. Bułkę tartą, płatki owsiane oraz posiekaną pietruszkę blenderujemy razem. Rybę obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i panierce.

Rybę dorzucamy do warzyw po 25-30 min i pieczemy jeszcze około 10-15 min. Podajemy z ulubioną surówką.

 

Przepis autorstwa Klaudii Cessak. Zapraszamy na Instagrama "Zdrowa Kaloria".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej