Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 1 turbot bałtycki
  2. 300 g ryżu do risotto
  3. 100 g groszku zielonego mrożonego
  4. 500 ml bulionu
  5. 150 ml wina białego wytrawnego
  6. 1 cebula szalotka
  7. 1 duża łyżka masła klarowanego
  8. 40 g masła
  9. 50 g startego sera Grana Padano
  10. orzeszki pini
  11. 2 plasterki szynki włoskiej Prosciutto Crudo
  12. listki świeżej szałwii

Turbot na risotto kremowym

Turbot na risotto kremowym

Przygotowanie

Z turbota wykrój filety. Będzie ich cztery, po dwa na porcję. Posól i odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć posiekaną cebulę szalotkę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj ryż. Smaż mieszając, aż stanie się lekko przezroczysty i wlej wino. Mieszaj do odparowania wina. Dodaj mrożony groszek. Wlewaj po chochli gorącego bulionu cały czas mieszając, za każdym razem, gdy ryż będzie wchłaniał bulion. Na koniec dodaj posiekane listki szałwii, masło oraz starty ser Grana Padano. Zdejmij z ognia, wymieszaj całość dokładnie, przykryj przykrywką i odstaw na 10 minut.

Orzeszki pinii upraż na suchej patelni. Plasterki szynki włoskiej połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż szynka będzie rumiana. Przełóż na ręcznik papierowy, a jak wystygnie pokrusz palcami.

Na filety z turbota połóż listki szałwii oraz kawałki masła. W naczyniu żaroodpornym piecz filety przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Na talerze połóż porcje risotto i filety z turbota. Całość posyp uprażonymi orzeszkami pinii i chipsami z szynki włoskiej. Podawaj od razu, gorące.

 

Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek, zapraszamy na bloga "Czosnek w pomidorach".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej