Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Kolacja

Składniki

  1. 160 gr turbota, filety bez skóry
  2. 200 gr kalafiora
  3. 200 ml mleka
  4. 200 ml wody
  5. 2 kostki białej czekolady
  6. 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 80 gr młodych jasnych liści kalafiora pokrojonych na kawałki po 1cm
  9. 30 gr orzechów nerkowca prażonych na suchej patelni
  10. masło
  11. sól, olej

Turbot bałtycki na cytrynowym musie z kalafiora i białej czekolady

Turbot bałtycki na cytrynowym musie z kalafiora i białej czekolady

Przygotowanie

Kalafiora kroimy na małe kawałki i gotujemy w mleku z wodą do miękkości, przez ok. 15 min, a następnie go przecedzamy*. Gorącego kalafiora przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czekoladę, kminek, sok z cytryny i blendujemy na gładki mus. Solimy do smaku i przekładamy na talerz.

Wstawiamy patelnię na palnik i dodajemy pół łyżki masła. Jak tylko masło "ruszy" kładziemy turbota i lekko solimy. Smażymy dosłownie chwilę z każdej strony tak, żeby rybę tylko musnąć ogniem. Pierwszą stronę ok. 15-20 sekund a drugą ok. 10. Jesli nie będziecie pewni to możecie dosmażyć chwilkę dłużej.

Przekładamy rybę na talerz, a na patelnie po niej dajemy odrobinę oleju, podkręcamy gaz i wrzucamy liście kalafiora. Smażymy na złoty kolor, a następnie zalewamy wodą. Jak trochę wody odparuje dajemy łyżkę masła, miód, orzechy nerkowca i natkę pietruszki. Zmniejszamy gaz do minimum. Masło rozpuszczając się zagęści sos. Zakręcamy gaz i teraz dopiero solimy, ma być słono słodkie. Przekładamy na talerz i polewamy sosem.

Parę plasterków surowego kalafiora dla dekoracji i gotowe!

Jeśli chodzi o samo nakładanie na talerz to polecam na "luzaka" w końcu to najfajniejsza część gotowania. Jak krzyczał na mnie kiedyś pewien Chefe "Nie poprawiaj!"

*taką mlekowodą możecie zabielić zupę kalafiorową lub ugotować w niej np. ziemniaki.

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage Pan Tasak.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej