Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 1 szt. turbota
  2. 200 ml wywaru rybnego lub warzywnego
  3. 1 cebula pokrojona w średnią kostkę
  4. 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  5. 1 łyżka posiekanego koperku
  6. 1 łyżka dymki drobno pokrojonej
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 1 łyżka masła
  9. sól, olej
  10. orzechy pekan

Turbot Bałtycki smażony w sosie własnym z orzechami pekan, cebulą, czosnkiem, dymką i koperkiem

Turbot Bałtycki smażony w sosie własnym z orzechami pekan, cebulą, czosnkiem, dymką i koperkiem

Przygotowanie

Wywar:

Rybę razem z obraną włoszczyzną i całą nie obraną główką czosnku zapiekamy na złoty kolor w piekarniku. Następnie zalewamy wodą i gotujemy z liściem i zielem angielskim na małym ogniu przez ok 3 godziny, dolewając wody jeśli zbytnio ubyło. Po tym czasie wywar odcedziłem i wyredukowałem do 200 ml.

Możemy użyć innych ryb bałtyckich niż turbot  lub zrobić wywar warzywny.

Danie:

Turbota obracamy do góry brzuchem i robimy pół koliste nacięcie od środka do prawej strony zaraz pod głową. Pozbywamy sie wnętrzności, myjemy rybę pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Nacinamy rybę od góry dość głęboko co około 1 cm i nacieramy solą.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i jak jest bardzo gorący smażymy rybę od ciemnej strony 5 min, przekręcamy i kolejne 5 minut.

Ściągamy Turbota na talerz a na patelnie po nim dajemy łyżkę oleju i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek, orzechy pekan i smażymy przez chwilkę. Wlewamy wywar, zagotowujemy, wyłączamy gaz. Dodajemy masło, sok z cytryny, koperek, dymkę, solimy do smaku i zalewamy powstałym sosem naszego turbota.

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage Pan Tasak.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej