Przygotowanie
Risotto:
Najpierw w garnku na 1 łyżce masła zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Wsypać ryż i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1-2 minuty.
Następnie wlać wino i gotować przez 1 minutę, po czym wlać około 1/3 gorącego bulionu. Gotować od czasu do czasu mieszając, do momentu aż cały bulion zostanie wchłonięty. Następnie dodać kolejną porcję bulionu i gotować do jego wchłonięcia. Podobnie zrobić z ostatnią porcją bulionu. Do ryżu dodać groszek, następnie dodać posiekany jarmuż i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Odstawić z ognia i dodać parmezan oraz drugą łyżkę masła. Całość wymieszać.
Ryba:
Dorsza umyć, osuszyć i przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Ułożyć na wcześniej przygotowanym risotto oraz posmarować pesto.
Przepis autorstwa Klaudii Cessak. Zapraszamy na fanpage "Zdrowa Kaloria".