Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 1 duży filet dorsza
  2. 2-3 łyżeczki pesto
  3. sól, pieprz
  4. 100 g ryżu arborio
  5. 1/3 szklanki białego wina
  6. 1 cebula
  7. 2 łyżki masła
  8. 500-600 ml bulionu
  9. 3 łyżki parmezanu
  10. groszek zielony
  11. świeży jarmuż

Dorsz na risotto z groszkiem i jarmużem

Dorsz na risotto z groszkiem i jarmużem

Przygotowanie

Risotto:

Najpierw w garnku na 1 łyżce masła zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Wsypać ryż i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1-2 minuty.

Następnie wlać wino i gotować przez 1 minutę, po czym wlać około 1/3 gorącego bulionu. Gotować od czasu do czasu mieszając, do momentu aż cały bulion zostanie wchłonięty. Następnie dodać kolejną porcję bulionu i gotować do jego wchłonięcia. Podobnie zrobić z ostatnią porcją bulionu. Do ryżu dodać groszek, następnie dodać posiekany jarmuż i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Odstawić z ognia i dodać parmezan oraz drugą łyżkę masła. Całość wymieszać.

Ryba:

Dorsza umyć, osuszyć i przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Ułożyć na wcześniej przygotowanym risotto oraz posmarować pesto.

 

Przepis autorstwa Klaudii Cessak. Zapraszamy na fanpage "Zdrowa Kaloria".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej