Czas przygotowania Czas przygotowania 45'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)
:
  2. 300 g mąki pszennej
  3. 150 ml gorącej wody
  4. 1 łyżka masła
  5. 1/2 łyżeczki soli
  6. Składniki na farsz:
  7. 250 g białego sera
  8. 150 g wędzonego dorsza
  9. opcjonalnie szczypta soli i pieprzu
  10. Okrasa: 100 g słoniny

Pierogi z wędzonym dorszem

Pierogi z wędzonym dorszem

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut do odpoczęcia. Następnie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z gorącymi skwarkami ze słoniny.

Farsz

Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego dorsza oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Wartości odżywcze (1 porcja)

kalorie białko tłuszcz węglowodany
570,0 kcal 24,8 g 26,9 g 57,8 g
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej