Przygotowanie
Cykorię zalewamy occtem i odstawiamy na ok 12h do lodówki.
Obieramy włoszczyznę bez cebuli którą opalamy nad gazem i przekładamy do garnka wraz z warzywami. Dodajemy liść laurowy, ziele, zalewamy do zakrycia i gotujemy na małym ogniu od zagotowania. Po ok 40 min przecedzamy i dodajemy trawę cytrynową. Redukujemy płyn do 150ml na małym gazie.
Na patelni rozgrzewamy 10g masła i łyżkę oleju rzepakowego i jak się rozgrzeje szklimy cebulę i dodajemy czosnek. Osuszamy cykorię przy pomocy papierowego ręcznika i dodajemy do cebuli. Mieszamy chwilkę i podlewamy sokiem z mandarynki i wywarem z warzyw doprowadzamy do wrzenia, dodajemy masło i wyłączamy gaz. Masło zagęści sos. Teraz solimy do smaku.
Na suchej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dzielimy dorsza na dwie części i solimy od strony mięsa. Smażymy rybę od strony skóry aż zrobi się chrupiąca i się przyrumieni. Przekręcamy na stronę mięsa dodajemy masło i smażymy ok minuty.
Nakładamy do miski cykorię i podlewamy sosem. Dodajemy dorsza a na górę ścieramy trochę skórki z limonki.
Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".