Czas przygotowania Czas przygotowania 90'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 150 g filetów z dorsza ze skórą
  2. 20 g masła
  3. 1 duża cykoria rozebrana na liście
  4. 100 ml soku z mandarynki
  5. 250 ml octu jabłkowego
  6. 15 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  7. 1/2 posiekanego ząbka czosnku
  8. Włoszczyzna
  9. 2 cebule
  10. 2-3 liście laurowe
  11. 1 rozgnieciona trawa cytrynowa
  12. 1 limonka do starcia
  13. olej rzepakowy do smażenia

Dorsz z cykorią octową w soku z mandarynki

Dorsz z cykorią octową w soku z mandarynki

Przygotowanie

Cykorię zalewamy occtem i odstawiamy na ok 12h do lodówki.

Obieramy włoszczyznę bez cebuli którą opalamy nad gazem i przekładamy do garnka wraz z warzywami. Dodajemy liść laurowy, ziele, zalewamy do zakrycia i gotujemy na małym ogniu od zagotowania. Po ok 40 min przecedzamy i dodajemy trawę cytrynową. Redukujemy płyn do 150ml na małym gazie.

Na patelni rozgrzewamy 10g masła i łyżkę oleju rzepakowego i jak się rozgrzeje szklimy cebulę i dodajemy czosnek. Osuszamy cykorię przy pomocy papierowego ręcznika i dodajemy do cebuli. Mieszamy chwilkę i podlewamy sokiem z mandarynki i wywarem z warzyw doprowadzamy do wrzenia, dodajemy masło i wyłączamy gaz. Masło zagęści sos. Teraz solimy do smaku.

Na suchej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dzielimy dorsza na dwie części i solimy od strony mięsa. Smażymy rybę od strony skóry aż zrobi się chrupiąca i się przyrumieni. Przekręcamy na stronę mięsa dodajemy masło i smażymy ok minuty.

Nakładamy do miski cykorię i podlewamy sosem. Dodajemy dorsza a na górę ścieramy trochę skórki z limonki.

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".

Zobacz również

Gulasz z dorszem
Gulasz z dorszem
Turbot w mleczku kokosowym
Turbot w mleczku kokosowym
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej