Przygotowanie
- zaczynamy od odpowiedniego przygotowania ryby, turbot ma wyjątkowo pancerną i twardą skórę z ostrymi wypustkami, polecam się jej pozbyć jeszcze przed gotowaniem
- w pierwszej kolejności obcinamy głowę potem płetwy (polecam użyć do tego nożyczek kuchennych), następnie skórę nacinamy przy ogonie i zawijamy na nóż aż do końca, ja wyjęłam również ikrę, ale jeśli lubicie możecie ja zostawić
- tak przygotowaną rybę solimy i pieprzymy
- na patelnię dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, podsmażamy chwilkę czosnek w plasterkach i szalotkę
- dodajemy rybę i posypujemy płatkami chili
- dodajemy cukinię i marchewkę pokrojoną w paseczki przy użyciu obieraczki, papryczkę chili pokrojoną w plasterki i następnie wlewamy pół puszki mleczka kokosowego
- skrapiamy olejem sezamowym i wkładamy limonki pokrojone w plasterki
- przykrywamy i dusimy 5 minut
- wykładamy na talerz i obficie posypujemy kolendrą
- możemy jeść z ryżem
Przepis autorstwa Alicji Jurkowskiej. Zapraszamy na stronę Warszawski Smak.