Przygotowanie
Ziemniaki szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgotowujemy je w słonym wrzątku ok 10 minut, odcedzamy, odkładamy. Szalotki obieramy, kroimy na pół. Pomidory myjemy. Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy.
Blaszkę lub naczynie wykładamy papierem do pieczenia. W naczyniu układamy ziemniaki, szalotki, pomidory. Dodajemy masło, troszeczkę oliwy, całość solimy.
Same warzywa pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Zlewamy do garnuszka cały sos, a na podpieczonych warzywach układamy rybę. Rybę polewamy oliwą i oprószamy solą.
Rybę z warzywami pieczemy 25 minut pod koniec włączając grilla albo ustawiają temperaturę na max (dosłownie 2 minuty).
Do sosu, który zlaliśmy do garnuszka dodajemy wino i włączamy spory ogień. Sos pięknie zredukuje się. Upieczone danie polewamy sosem z garnuszka.
Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na stronę OdczarujGary.pl.