Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 średnie bataty
  2. 2 jajka
  3. 2 turboty
  4. sól, pieprz cytrynowy
  5. cytryna, sok z cytryny
  6. 1 łyżka masła do batatów
  7. 1 szklanka drobno startych orzechów
  8. 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  9. pomidorki koktajlowe
  10. ulubione warzywa
  11. masło klarowane do smażenia

Smażony turbot w panierce orzechowej z kremowym puree z batatów

Smażony turbot w panierce orzechowej z kremowym puree z batatów

Przygotowanie

Wypatroszonego turbota płuczemy z zewnątrz i w środku pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na talerzu. Nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. Panierujemy z obu stron w mące, jajku i w tartych orzechach. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie złocista.

Bataty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Z pomocą tłuczka lub praski rozgniatamy ziemniaki, dodajemy do nich masło, szczyptę soli i pieprzu do smaku. Ponownie rozgniatamy, do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Na talerz wykładamy porcję naszego puree oraz rybę. Danie serwujemy z ulubionymi warzywami i cząstkami cytryny.
 

Przepis autorstwa Justyny Ratajczak. Zapraszamy na Instagram TysiaGotuje.pl.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej