Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 średniej wielkości świeże bądź mrożone turboty
  2. 20 krewetek surowych świeżych bądź mrożonych
  3. 1 cebula szalotka
  4. 50 ml wina białego wytrawnego
  5. 1 pomidor
  6. szczypta szafranu
  7. 1 łyżka śmietany 18%
  8. pęczek natki pietruszki
  9. masło klarowane do smażenia
  10. sól i świeżo mielony czarny pieprz
  11. 4 średniej wielkości ziemniaki
  12. 1 łyżka masła o zawartości min. 82% tłuszczu
  13. 50 ml mleka 3,2%
  14. sól
  15. pokrojony szczypior

Filety z turbota w sosie z krewetkami

Filety z turbota w sosie z krewetkami

Przygotowanie

Obierz ziemniaki, umyj zimną wodą i wstaw do osolonego wrzątku. Gotuj aż będą miękkie.

Mrożone ryby oraz krewetki pozostaw w durszlaku, aby się rozmroziły. Z krewetek usuń pancerze wraz z ogonkami oraz wyjmij przewód pokarmowy. Z turbotów wytnij filety. Każdy z nich ma ich cztery – 2 z przodu i 2 z tyłu ryby. Oczyszczone krewetki i filety z turbota umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Z pozostałości po rybach, głów oraz ogonków z krewetek możesz zrobić bulion rybny. Dodaj włoszczyznę, opaloną cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zredukowany i intensywny bulion przecedź przez sito, odstaw do ostygnięcia i wstaw do zamrażalnika. Wyjmiesz jak będzie Ci potrzebny, np. do risotto z owocami morza bądź z rybą.

W malutkim naczyniu nitki szafranu zalej łyżką gorącej wody, aby zapewnić jego równomierny rozkład.

Szalotkę posiekaj. Pomidora sparz i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę.

Natkę pietruszki posiekaj, ale nie drobniutko, aby można było dobrze wyczuć smak listków w daniu.

Ugotowane ziemniaki odcedź. Dodaj masło i mleko i ubij na gładkie i puszyste puree. Na koniec dodaj szczypiorek i delikatnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem, żeby nie wystygło.

Przygotuj dwie patelnie.

Na jednej z nich rozgrzej łyżkę masła klarowanego, dodaj posiekaną szalotkę i zeszklij mieszając. Wlej wino i gotuj, aż odparuje alkohol. Dodaj pomidory i szafran. Po 3 minutach smażenia dodaj krewetki i smaż mieszając przez około 3 minuty (zależy jak duże masz krewetki). Na koniec dodaj śmietanę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Sos ewentualnie dopraw do smaku solą bądź pieprzem.

W trakcie przygotowywania sosu, na drugiej patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Smaż filety z turbota po około 2 minuty z każdej strony (w zależności od ich wielkości).

Na talerzu ułóż filety z turbota, a puree ziemniaczane ze szczypiorem nałóż do miseczki obok.

Na filety z turbota nałóż sos z krewetkami, a danie jeszcze natką pietruszki. Jedz na zdrowie Naturalnie Bałtyckie!

Przepis autorstwa Anny Kosterny-Kaczmarek, zapraszamy na bloga Czosnek w Pomidorach.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej