Przygotowanie
Gotujemy buraki pod przykryciem z cynamonem, goździkami, liściem i zielem do miękkości. Następnie studzimy, obieramy, przekładamy do słoika dodając ząbek czosnku pokrojony w plasterki i zalewamy olejem rzepakowym na min. 12h.
Na rozgrzanym oleju smażymy na złoto cebulę i dodajemy czosnek oraz żurawinę. Smażymy chwilę i dodajemy pęczak. Mieszamy wszystko dokładnie i zalewamy śmietanką. Redukujemy na małym ogniu aż sos się zagęści i sklei składniki. Solidnie pieprzymy i solimy do smaku. Przekładamy do miski.
Rozgrzewamy mocno patelnię, dajemy masło i jak się rozpuści kładziemy turbota. Solimy i jak tylko mięso się ściągnie przekręcamy rybę i dodajemy wino. Czekamy aż "zabuzuje", wyłączamy gaz i dodajemy lubczyk. Delikatnie mieszamy i przekładamy rybę do miski polewając po niej zawartością patelni. Odcedzamy buraczki na sicie z nadmiaru oleju, dodajemy do reszty.
Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".