Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 2 filety z turbota bez skóry
  2. 150 g ugotowanej kaszy pęczak
  3. 15 g masła
  4. 100 ml białego wina
  5. 1/2 łyżki posiekanego lubczyku
  6. 1/2 cebuli pokrojonej w małą kostkę
  7. 1 ząbek posiekanego czosnku
  8. 1 ząbek czosnku w plasterkach
  9. 8-10 szt. suszonej żurawiny
  10. 150 ml śmietanki 30-36%
  11. 3 małe buraki
  12. 1 laska cynamonu
  13. 1 łyżka goździków
  14. 2-3 liście laurowe
  15. 3-4 ziela angielskie
  16. 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  17. sól, pieprz

Turbot Bałtycki muśnięty masłem z lubczykiem i winem

Turbot Bałtycki muśnięty masłem z lubczykiem i winem

Przygotowanie

Gotujemy buraki pod przykryciem z cynamonem, goździkami, liściem i zielem do miękkości. Następnie studzimy, obieramy, przekładamy do słoika dodając ząbek czosnku pokrojony w plasterki i zalewamy olejem rzepakowym na min. 12h.

Na rozgrzanym oleju smażymy na złoto cebulę i dodajemy czosnek oraz żurawinę. Smażymy chwilę i dodajemy pęczak. Mieszamy wszystko dokładnie i zalewamy śmietanką. Redukujemy na małym ogniu aż sos się zagęści i sklei składniki. Solidnie pieprzymy i solimy do smaku. Przekładamy do miski.

Rozgrzewamy mocno patelnię, dajemy masło i jak się rozpuści kładziemy turbota. Solimy i jak tylko mięso się ściągnie przekręcamy rybę i dodajemy wino. Czekamy aż "zabuzuje", wyłączamy gaz i dodajemy lubczyk. Delikatnie mieszamy i przekładamy rybę do miski polewając po niej zawartością patelni. Odcedzamy buraczki na sicie z nadmiaru oleju, dodajemy do reszty.

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej