Przygotowanie
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Zabieramy się za przygotowanie salsy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę białą część pora i papryczkę chili pozbawioną pestek. Smażymy na małym ogniu co chwilę mieszając przez 2-3 minuty. Dodajemy kolejno drobno posiekane mango oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, syropem klonowym lub miodem i skrapiamy sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Śledzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy z obu stron w mące, smażę na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Na śledzie nakładamy salsę mango z chili. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.
Przepis autorstwa Justyny Ratajczak. Zapraszamy na bloga "Tysia Gotuje".