Czas przygotowania Czas przygotowania 45'
Liczba porcji Liczba porcji 3
Ryba Ryba Łosoś bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 5 sztuk tuszki śledziowej
  2. sól, pieprz, pieprz cytrynowy
  3. mąka pszenna
  4. olej rzepakowy do smażenia
  5. 1 duże dojrzałe mango
  6. 1 papryczka chilli
  7. 1/2 pora (biała część)
  8. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  9. 1/2 łyżeczki syropu klonowego, cukru lub miodu
  10. sok z 1/2 cytryny
  11. ryż
  12. ulubione warzywa

Smażony śledź z salsą mango z chili

Smażony śledź z salsą mango z chili

Przygotowanie

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

Zabieramy się za przygotowanie salsy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę białą część pora i papryczkę chili pozbawioną pestek. Smażymy na małym ogniu co chwilę mieszając przez 2-3 minuty. Dodajemy kolejno drobno posiekane mango oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, syropem klonowym lub miodem i skrapiamy sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Śledzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy z obu stron w mące, smażę na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Na śledzie nakładamy salsę mango z chili. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

 

Przepis autorstwa Justyny Ratajczak. Zapraszamy na bloga "Tysia Gotuje".

 

Zobacz również

Śledź z karmelizowaną cebulką
Śledź z karmelizowaną cebulką
Śledź w wiśniach Pana Tasaka
Śledź w wiśniach Pana Tasaka
Śledzie w zalewie korzenno-pomidorowej
Śledzie w zalewie korzenno-pomidorowej
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej