Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 6
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Śniadanie Kolacja

Składniki

  1. 3 podwójne filety śledziowe
  2. 1 cebula
  3. 1 szklanka wody
  4. 10 goździków
  5. 4 ziarna ziela angielskiego
  6. 5 ziaren pieprzu czarnego
  7. 3 liście laurowe
  8. 1 kawałek kory cynamonu
  9. 1 ząbek czosnku
  10. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  11. 1 łyżeczka płynnego miodu
  12. 1 łyżeczka octu winnego
  13. ok. 4 łyżki oleju
  14. sól i pieprz

Śledzie w zalewie korzenno-pomidorowej

Śledzie w zalewie korzenno-pomidorowej

Przygotowanie

Osuszamy je i kroimy w mniejsze paseczki. Pół cebuli kroimy w kostkę, drugą zaś opalamy nad palnikiem. Do rondelka wlewamy wodę oraz przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku oraz opaloną wcześniej cebulę. Gotujemy na małym ogniu, aż 2/3 wody odparuje. Całość przecedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W osobnej miseczce mieszamy: koncentrat pomidorowy, miód, ocet winny i ostudzony wywar. Do tego dolewamy powoli olej cały czas mieszając. Doprawiamy i dodajemy pokrojone śledzie i połowę cebuli. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.

 

Przepis autorstwa Klaudii Cessak. Zapraszamy na fanpage "Zdrowa Kaloria".

Zobacz również

Śledź a’la Bismarck
Śledź a’la Bismarck
Śledź z karmelizowaną cebulką
Śledź z karmelizowaną cebulką
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej