Czas przygotowania Czas przygotowania 20'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 4 filety z turbota (1 ryba)
  2. Cebula cukrowa 50g Przecięta na pół i łódeczki
  3. Bób 180g Ugotowany i obrany
  4. Cukinia 130g pokrojona w kostkę 1,5-2 cm
  5. Szczypiorek 2 szt.
  6. Czosnek 4g Cienkie plasterki
  7. Koperek 2g
  8. Woda 100ml
  9. Wino białe 200ml
  10. Masło 25g
  11. Sól

Turbot bałtycki duszony w winie z bobem, cukinią, smażonym szczypiorkiem i cebulą cukrową

Turbot bałtycki duszony w winie z bobem, cukinią, smażonym szczypiorkiem i cebulą cukrową

Przygotowanie

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i jak będzie bardzo gorący smażymy po kolei warzywa. Zaczynamy od cebuli i jak „złapie" dajemy szczypiorek i cukinię. Smażymy na dużym ogniu aż się przyrumieni delikatnie przekręcając cukinię. Gdy warzywa będą złote, podlewamy je winem a następnie dodajemy bób oraz czosnek. Gotujemy chwilę w celu odparowania alkoholu. Dolewamy wodę, odsuwamy na bok warzywa i kładziemy turbota. Gdy tylko ryba się zetnie, a będzie to widać bo mięso zrobi się bielsze i matowe, dodajemy masło oraz koperek i wyłączamy gaz. Delikatnie mieszamy i jak masło się rozpuści solimy do smaku.

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej