Przygotowanie
Ze świeżych turbotów bałtyckich wytnij filety – po 4 z każdej ryby. Umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, posól i delikatnie posyp zmielonym białym pieprzem.
Marchew umyj i obierz. Pokrój w paseczki lub tak jak ja, użyj maszynki do robienia spaghetti z marchewki. Szalotkę posiekaj.
Plastry szynki Serrano połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż się zarumienią i staną się chrupiące. Odstaw na bok.
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż szalotkę i dodaj pastę curry. Wymieszaj i po chwili wlej mleczko kokosowe. Dodaj mrożony groszek i wlej sok z limonki. Ewentualnie dopraw sos solą i pieprzem.
W tym samym czasie na drugiej patelni na rozgrzanym maśle klarowanym smaż filety turbota, z dwóch stron po około 2 minuty.
Do głębokich talerzy połóż porcje marchewki. Wlej sos curry z groszkiem i połóż porcje ryby oraz świeżą kolendrę. Jeśli chcesz, pokrusz na górę szynkę Serrano.
Podawaj od razu, gorące.
Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek. Zapraszamy na bloga "Czosnek w pomidorach".