Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 2 turboty bałtyckie
  2. 250 ml mleczka kokosowego
  3. 1 cebula szalotka
  4. 1 łyżka żółtej pasty curry
  5. sok z połowy limonki
  6. 1 duża marchew
  7. 200 g mrożonego zielonego groszku
  8. świeża kolendra
  9. sól i biały pieprz mielony do smaku
  10. 2 plasterki szynki Serrano (opcjonalnie)
  11. masło klarowane do smażenia

Turbot curry

Turbot curry

Przygotowanie

Ze świeżych turbotów bałtyckich wytnij filety – po 4 z każdej ryby. Umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, posól i delikatnie posyp zmielonym białym pieprzem.

Marchew umyj i obierz. Pokrój w paseczki lub tak jak ja, użyj maszynki do robienia spaghetti z marchewki. Szalotkę posiekaj.

Plastry szynki Serrano połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż się zarumienią i staną się chrupiące. Odstaw na bok.

Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż szalotkę i dodaj pastę curry. Wymieszaj i po chwili wlej mleczko kokosowe. Dodaj mrożony groszek i wlej sok z limonki. Ewentualnie dopraw sos solą i pieprzem.

W tym samym czasie na drugiej patelni na rozgrzanym maśle klarowanym smaż filety turbota, z dwóch stron po około 2 minuty.

Do głębokich talerzy połóż porcje marchewki. Wlej sos curry z groszkiem i połóż porcje ryby oraz świeżą kolendrę. Jeśli chcesz, pokrusz na górę szynkę Serrano.

Podawaj od razu, gorące.

 

Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek. Zapraszamy na bloga "Czosnek w pomidorach".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej