Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 1-2 dzwonka na porcję na porcje w zależności od wielkości
  2. 1/2 czerwonej cebuli
  3. opakowanie pomidorków koktajlowych
  4. pęczek świeżej kolendry
  5. papryczka chili
  6. limonka
  7. sól, pieprz
  8. łyżeczka curry
  9. 80 g kaszy kuskusu

Grillowane dzwonka dorsza w curry na kuskusie z pomidorami i kolendrą

Grillowane dzwonka dorsza w curry na kuskusie z pomidorami i kolendrą

Przygotowanie

Ryby  sprawić i wrzucić do miski. Dodać startą skórkę z limonki, sok z limonki, sól, pieprz i curry. Całość delikatnie wymieszać i odstawić na pół godziny.

W międzyczasie zrobić sałatkę. Pomidorki pokroić na połówki. Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Kolendre drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć ryby po 5 minut z każdej strony.

Przygotować kuskus. Do miseczki wsypać kuskus i zalać go gorącą wodą w stosunku 1:1, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut. Po tym czasie lekko posolić i wymieszać (kuskus powinien wchłonąć całą wodę).

Na talerzu ułożyć kuskus, na nim rybę i na wierzchu sałatkę.

Wartości odżywcze (1 porcja)

kalorie białko tłuszcz węglowodany
70,4 kcal 8,3 g 0,5 g 9,0 g
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej