Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Śniadanie Obiad Kolacja

Składniki

  1. 4 filety z turbota (1 ryba)
  2. bułka maślana
  3. posiekany koperek
  4. 100 g kiszonej kapusty
  5. 20 g startej marchewki
  6. 8 g miodu
  7. 30 ml oleju
  8. 1 jajko
  9. 2 łyżki masła
  10. 2 łyżki majonezu
  11. 2 łyżki musztardy
  12. 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  13. sok z cytryny
  14. olej do smażenia
  15. sól

Turbot Bałtycki z koperkiem w maślanej bułce

Turbot Bałtycki z koperkiem w maślanej bułce

Przygotowanie

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z olejem, marchewką oraz miodem i odstawiamy na ok 15 min..

Mieszamy majonez z musztardą z gorczycą i czosnkiem. W metalowej misce ubijamy jajko z odrobiną soli na „sztywno". Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy naszego omleta pod przykryciem na małym gazie ok 3-4 min. Zdejmujemy przykrywkę i składamy omleta na pół i jeszcze raz na pół.

Bułkę przecinamy na pół i układamy środkiem do dołu w piekarniku nagrzanym do 160-180°C na ok 1-2 min., żeby złapała ciepło. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła i jak się rozpuści smażymy turbota z jednej strony ok. 2min. Dodajemy sok z cytryny, koperek, delikatnie solimy i wyłączamy gaz.

Smarujemy dolną część bułki sosem i nakładamy kolejno kiszoną kapustę, omlet, turbot z koperkiem i zakrywamy bułką posmarowaną sosem.

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskieg. Zapraszamy na fanpage Pan Tasak.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej