Czas przygotowania Czas przygotowania 15'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Śniadanie

Składniki

  1. 2 filety ze śledzia
  2. 2 łyżki masła
  3. 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
  4. 200 ml soku z kiszonych ogórków
  5. 3-4 marynowane pieczarki pokrojone w grube plastry
  6. 2 jajka
  7. 150-200 ml mleka 3,2%
  8. 1 tost lub dowolne inne pieczywo
  9. 35 ml octu jabłkowego
  10. 1 l wody
  11. sól

Kanapka ze śledziem i jajkiem

Kanapka ze śledziem i jajkiem

Przygotowanie

Czerwoną cebulę zalewamy sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na noc do lodówki. Jajko ubijamy w misce z odrobiną soli. Do drugiej miski wlewamy mleko i nasączamy tost z obu stron. Następnie w jajku że pokryło dokładnie cały tost. Rozpuszczamy na patelni masło(20g) i smażymy tosta z obu stron na złoty kolor. Przekładamy tosta do miski i na górę dajemy odsączoną cebulę i marynowane pieczarki. Na czystą patelnie dajemy kolejną porcję masła i jak tylko ruszy smażymy śledzie od strony skóry ok 1-1,5 minuty. Przekładamy śledzia skórą do góry na kanapkę.

Do rondelka wlewamy wodę, ocet oraz szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, mieszamy ją łyżką i do środka wiru wlewamy rozbite jajka (po jednym). Gotujemy 2-3 minuty i wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Przekładamy jajo na kanapkę i rozcinamy przed samym podaniem co by był efekt wow.

Ps. Jeśli macie w lodówce klasycznego śledźika w cebulce, to możecie go użyć pomijając rzecz jasna proces smażenia.
 

Przepis autorstwa Wita Szychowiak. Zapraszamy na fanpage Pan Tasak.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej