Przygotowanie
W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Rumienimy cebulę i paprykę, nie mieszając za szybko bo puści wodę i zamiast smażyć ugotujemy składniki. Dodajemy czosnek, chwilkę smażymy i wlewamy ok 200 ml wody. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa zrobią sie miękkie a część z nich zacznie się rozpadać. Dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy ok 5 min. Kiedy całość zacznie przypominać sos dodajemy fasolę, kminek, miód i masło. Chwilę mieszamy w celu połączenia wszystkich składników. Wyłączamy gaz i solimy do smaku.
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i kiedy jest bardzo gorący smażymy śledzia od strony skóry ok 5 min., przekręcamy go na drugą stronę na dosłownie chwilę wcześniej delikatnie soląc.
Do miski wkładamy naszą fasolę w sosie, na niej układamy śledzia i ścieramy skórkę wcześniej sparzonej cytryny.
Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage Pan Tasak.