Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Gładzica
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. Gładzica 1szt. cała bez głowy lub 4 filety
  2. Jajko 1szt. roztrzepane z odrobiną soli
  3. Mąka gryczana ok. 100 g do obtoczenia
  4. Fasola biała 180 g (ugotowana)
  5. Cebula 100 g posiekana w drobną kostkę
  6. 1 ząbek posiekanego czosnku
  7. Posiekany koperek
  8. 150 g brokułów, różyczki ugotowane al dente
  9. 25-30 g masła
  10. 150 ml wody
  11. Skórka cytrynowa, 1 mała łyżeczka
  12. Sól do smaku
  13. Olej rzepakowy

Gładzica z patelni w mące gryczanej z białą fasolą, brokułem i koperkiem w maśle ze skórką cytrynową

Gładzica z patelni w mące gryczanej z białą fasolą, brokułem i koperkiem w maśle ze skórką cytrynową

Przygotowanie

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy na złoto cebulę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i fasolę. Chwilkę smażymy uważając co by czosnku nie przypalić bo to fu i niezdrowo. Podlewamy wodą i zagotowujemy.

Gdy połowa wody odparuje, dodajemy brokuły, skórkę cytrynową, koperek oraz masło. Dosłownie po chwili wyłączamy gaz. Mieszamy delikatnie i solimy do smaku.

Myjemy pod bieżącą wodą rybę i staranie suszymy. Nacieramy solą. Obtaczamy w jajku a następnie w mące. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Jeśli chodzi o samo nakładanie to kwestia dowolna i indywidualna, jak to z estetyką

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej