Przygotowanie
Ziemniaki wyszoruj, umyj zimną wodą i osusz. Natnij w poprzek i przełóż do skropionego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego. Natrzyj posiekanymi ząbkami czosnku, posyp słodką papryką wędzoną, solą oraz skrop oliwą z oliwek. Przykryj naczynie (może być folia aluminiowa) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Od czasu do czasu podlej ziemniaki oliwą z pieczenia. Otwórz naczynie i piecz jeszcze przez około 30 minut. Ziemniaki powinny być gotowe czyli chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Paprykę umyj zimną wodą, osusz i włóż do naczynia do zapiekania. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż się zarumieni. Wyjmij i po ostudzeniu obierz ze skórki, odrzuć pestki, a paprykę pokrój w kostkę. Nie wylewaj oliwy z pieczenia papryki. Do papryki wlej oliwę z pieczenia, sok z cytryny, natkę pietruszki, kolendrę, czosnek, pieprz i sól. Dolej jeszcze łyżkę oliwy z oliwek i całość dokładnie wymieszaj.
Świeże gładzice wypatrosz i oczyść. Jak widać na zdjęciach moje ryby mają odciętą całkowicie jedną połowę. To dlatego, że wszystkie miały w tej części ikrę. Jest ona oczywiście jadalna, ale tym razem nie chcieliśmy jej jeść.
Ryby połóż w naczyniu do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Na ryby wyłóż salsę paprykową, a obok pomidorki cherry.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piecz przez 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryb.
Gładzice podawaj gorące razem z ziemniakami hasselback.