Czas przygotowania Czas przygotowania 50'
Liczba porcji Liczba porcji 3
Ryba Ryba Gładzica
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 3 swieże gładzice
  2. 1 papryka czerwona
  3. 6 ząbków czosnku (w tym 3 potrzebne do ziemniaków)
  4. 1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
  5. 1 duża łyżka posiekanej świeżej kolendry
  6. sok z połowy cytryny
  7. sól i pieprz
  8. 6 ziemniaków
  9. słodka papryka wędzona
  10. oliwa z oliwek

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Przygotowanie

Ziemniaki wyszoruj, umyj zimną wodą i osusz. Natnij w poprzek i przełóż do skropionego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego. Natrzyj posiekanymi ząbkami czosnku, posyp słodką papryką wędzoną, solą oraz skrop oliwą z oliwek. Przykryj naczynie (może być folia aluminiowa) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Od czasu do czasu podlej ziemniaki oliwą z pieczenia. Otwórz naczynie i piecz jeszcze przez około 30 minut. Ziemniaki powinny być gotowe czyli chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Paprykę umyj zimną wodą, osusz i włóż do naczynia do zapiekania. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż się zarumieni. Wyjmij i po ostudzeniu obierz ze skórki, odrzuć pestki, a paprykę pokrój w kostkę. Nie wylewaj oliwy z pieczenia papryki. Do papryki wlej oliwę z pieczenia, sok z cytryny, natkę pietruszki, kolendrę, czosnek, pieprz i sól. Dolej jeszcze łyżkę oliwy z oliwek i całość dokładnie wymieszaj.

Świeże gładzice wypatrosz i oczyść. Jak widać na zdjęciach moje ryby mają odciętą całkowicie jedną połowę. To dlatego, że wszystkie miały w tej części ikrę. Jest ona oczywiście jadalna, ale tym razem nie chcieliśmy jej jeść.

Ryby połóż w naczyniu do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Na ryby wyłóż salsę paprykową, a obok pomidorki cherry.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piecz przez 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryb.

Gładzice podawaj gorące razem z ziemniakami hasselback.

Zobacz również

Gładzica w panierce serowej
Gładzica w panierce serowej
Gładzica z kimchi na "taco" z selera
Gładzica z kimchi na "taco" z selera
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej