Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Szprot
Kategoria dania Kategoria dania Kolacja

Składniki

  1. 8-10 szprotek bałtyckich
  2. 1 jajko
  3. 200 ml mleka
  4. 100 ml szampana
  5. mąka uniwersalna
  6. 1l oleju rzepakowego
  7. 2 cebule pokrojone w cienkie piórka
  8. 2 łyżki cukru
  9. 0,5 l wody
  10. szczypta mielonego kminku
  11. 2-3 listki estragonu
  12. sól

Szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem

Szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem

Przygotowanie

Rozgrzewamy olej na patelni. Gdy jest bardzo gorący dodajemy cebulę. Staramy się za bardzo nie mieszać, aby cebula nie puściła wody. Wtedy się nam ugotuje i będzie mdła. Rumienimy cebulę na ciemno brązowy kolor, na granicy przypalenia. Dodajemy cukier i gdy tylko się rozpuści, zalewamy wodą. Redukujemy na małym ogniu, aż woda całkowicie odparuje. Przekładamy cebulę do wysokiego naczynia. Dodajemy estragon i kminek a następnie blendujemy na gładki mus. Solimy dopiero po wystygnięciu i chowamy do lodówki.

Na palnik wstawiamy rondelek z głębokim olejem. Do miski wbijamy jajko, trzepiemy, wlewamy mleko i dajemy pół łyżeczki soli. Trzepiemy dalej dodajac mąki tak, aby ciasto było na tyle gęste żeby trzymało się łyżki po zanurzeniu. Dodajemy szampana i jeśli jest taka potrzeba, to więcej mąki.

Umyte i wysuszone szprotki zanużamy w cieście trzymając za ogonek. Gdy nadmiar ciasta spłynie, zanurzamy w oleju. Gdy ciasto złapie puszczamy rybkę. Rumienimy na złoty kolor i wyjmujemy na papier w celu odsączenia oleju.

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej