Przygotowanie
Rozgrzewamy olej na patelni. Gdy jest bardzo gorący dodajemy cebulę. Staramy się za bardzo nie mieszać, aby cebula nie puściła wody. Wtedy się nam ugotuje i będzie mdła. Rumienimy cebulę na ciemno brązowy kolor, na granicy przypalenia. Dodajemy cukier i gdy tylko się rozpuści, zalewamy wodą. Redukujemy na małym ogniu, aż woda całkowicie odparuje. Przekładamy cebulę do wysokiego naczynia. Dodajemy estragon i kminek a następnie blendujemy na gładki mus. Solimy dopiero po wystygnięciu i chowamy do lodówki.
Na palnik wstawiamy rondelek z głębokim olejem. Do miski wbijamy jajko, trzepiemy, wlewamy mleko i dajemy pół łyżeczki soli. Trzepiemy dalej dodajac mąki tak, aby ciasto było na tyle gęste żeby trzymało się łyżki po zanurzeniu. Dodajemy szampana i jeśli jest taka potrzeba, to więcej mąki.
Umyte i wysuszone szprotki zanużamy w cieście trzymając za ogonek. Gdy nadmiar ciasta spłynie, zanurzamy w oleju. Gdy ciasto złapie puszczamy rybkę. Rumienimy na złoty kolor i wyjmujemy na papier w celu odsączenia oleju.
Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".