Czas przygotowania Czas przygotowania 90'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Szprot
Kategoria dania Kategoria dania Śniadanie Kolacja

Składniki

  1. 1 puszka pomidorów z puszki
  2. 8-10 szprotek bałtyckich
  3. 2 małe marchewki
  4. 1 duża cebula
  5. 2 łyżki oleju
  6. 2 łyżki octu
  7. 2 liście laurowe
  8. 1 ziele angielskie
  9. 1 łyżeczka cukru
  10. sól, pieprz

Domowe szprotki w pomidorach

Domowe szprotki w pomidorach

Przygotowanie

Szprotki oczyszczamy. Myjemy pod bieżącą wodą, następnie je osuszamy.

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

W rondelku rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, następnie marchewkę i pomidory. Całość dusimy przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Dorzucamy także liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez około 30min.

Po tym czasie dorzucamy szprotki. Dusimy przez kolejne 30min bez mieszania, po czym całość przekładamy do słoika, zakręcamy i chowamy do lodówki.

Na następny dzień rano można zrobić pastę na kanapki z twarogiem i szczypiorkiem

 

Przepis autorstwa Klaudii Cessak. Zapraszamy na fanpage "Zdrowa Kaloria".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej