Czas przygotowania Czas przygotowania 15'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. filety ze śledzia
  2. mąka, sól, olej do smażenia
  3. pół szklanki sosu sojowego
  4. pół szklanki wody
  5. 1 cm kawałek imbiru
  6. 2 ząbki czosnku
  7. sok z limonki
  8. olej sezamowy
  9. cukier trzcinowy
  10. pół czerwonej cebulki
  11. szczypior

Świąteczne śledzie w azjatyckim sosie

Świąteczne śledzie w azjatyckim sosie

Przygotowanie

Śledzie solimy, posypujemy mąką i smażymy na patelni na oleju.

W rondelku doprowadzamy do wrzenia: sos sojowy, wodę, łyżkę cukru trzcinowego, starty mały kawałek imbiru i czosnek, sok z limonki. Sos wlewamy na  talerz z rantem na niego kładziemy śledzia, posypujemy czerwoną cebulką i szczypiorem, skraplamy olejem sezamowym.

Jemy na ciepło lub zimno z chlebkiem.

 

Przepis autorstwa Alicji Jurkowskiej. Zapraszamy na bloga "Warszawski Smak".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej