Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 2 filety z dorsza bałtyckiego
  2. 1 marchew
  3. 1 awokado
  4. mały por
  5. świeża kolendra
  6. 2 płaty papieru ryżowego
  7. sól i pieprz do smaku
  8. masło klarowane do smażenia dorsza
  9. 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  10. pół łyżeczki musztardy
  11. pół łyżeczki soku z cytryny
  12. ok. 250 ml oleju
  13. pół łyżeczki cukru
  14. 1 łyżka płynnego miodu
  15. 3 łyżki sosu sojowego
  16. 2 posiekane ząbki czosnku
  17. kilka kropel sosu Tabasco
  18. pół łyżeczki soku z limonki
  19. pół łyżeczki startej skórki z cytryny

Spring rolls z dorszem

Spring rolls z dorszem

Przygotowanie

Do miski dodaj żółtka z musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Wszystko razem utrzyj, najlepiej trzepaczką. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj olej. Cały czas ucieraj, aż powstanie gęsty majonez. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Połącz ze sobą także składniki na sos do podania.
Umyj warzywa i Obierz marchew. Pokrój warzywa w paseczki, awokado w plastry.

Filety z dorsza umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i dopraw pieprzem. Usmaż z obydwu stron na rozgrzanym maśle klarowanym.

Papier ryżowy zanurzaj w ciepłej wodzie (np. w głębokiej patelni).

Na środku nakładaj po kolei: porcję majonezu, kawałki dorsza, marchew, pora, awokado i świeżą kolendrę. Zawiń papier ryżowy w rulon – trochę tak jak zawija się sushi, ale moja propozycja to zdecydowanie grubsze rulony. Możesz zrobić cieńsze i więcej. Jeden gruby rulon przekrój na pół i podawaj z sosem obok w miseczce, aby łatwo można było jedząc maczać w trakcie jedzenia. To idealna przystawka, ale może być także daniem głównym, jeśli zrobisz więcej.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej