Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 500 g fileta z dorsza
  2. 4 ząbki czosnku
  3. 1 czerwona cebula
  4. 20 pomidrów koktajlowych
  5. słoiczek pomidorów suszonych (280 g)
  6. 250 g świeżego szpinaku
  7. 250 g śmietany 18%
  8. sól i pieprz
  9. 2 łyżki oleju

Dorsz w sosie śmietanowym ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pomidorkami koktajlowymi

Dorsz w sosie śmietanowym ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pomidorkami koktajlowymi

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewam olej i następnie na patelnię wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę chwilę, następnie wrzucam umyty szpinak i smażę chwilę, aż szpinak zwiędnie.

Następnie wrzucam pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory i pomidory koktajlowe. Dalej wlewam śmietanę 18%, dolewam trochę wody i chwilę smażę, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiam solą i pieprzem.

Do sosu wkładam pokrojoną w kawałki rybę i gotuję około 10 minut, aż rybka będzie miękka. Podaję z ugotowanymi ziemniakami.

 

Przepis autorstwa Anny Kołakowskiej. Zapraszamy na Instagrama "Ania Gotuje".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej