Czas przygotowania Czas przygotowania 15'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Śniadanie Kolacja

Składniki

  1. 1 świeży śledź
  2. chleb żytni lub inny ciemny
  3. kimchi
  4. duży koperek
  5. czerwona cebula
  6. kapary
  7. sriracha i majonez
  8. olej do smażenia
  9. mąka, sól

Smørrebrød ze śledziem i kimchi

Smørrebrød ze śledziem i kimchi

Przygotowanie

Śledzia solimy, obsypujemy mąką i smażymy na głębokim oleju aż się zarumieni. Kroimy grubą kromkę chleba. 3 łyżki majonezu mieszamy ze srirachą (do smaku!) i powstałym sosem smarujemy chleb. Następnie układamy dosyć grubą warstwę kimchi a niej świeży koperek.

Śledzia delikatnie rozkładamy, wyjmujemy kręgosłup i razem z nim wszystkie ości i dzielimy na pół. Połóweczkę śledzia kładziemy na naszej kanapce, posypujemy go jeszcze czerwoną cebulką i plasterkami kaparów. Można wbić patyczek w środek żeby lepiej się trzymało

 

Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek. Zapraszamy na bloga "Warszawski Smak".

Zobacz również

Kanapka ze śledziem i jajkiem
Kanapka ze śledziem i jajkiem
Kanapeczki z grillowanym ananasem i śledziem
Kanapeczki z grillowanym ananasem i śledziem
Tatar ze śledzia z korniszonami
Tatar ze śledzia z korniszonami
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej