Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Śniadanie Kolacja

Składniki

  1. 3 tuszki świeżego śledzia
  2. 1/2 małej czerwonej cebuli
  3. 5 korniszonów
  4. 2 jajka ugotowane na twardo
  5. 1 łyżeczka musztardy
  6. 2 łyżki oleju
  7. sok z cytryny
  8. sól i pieprz
  9. ziarenka granatu
  10. świeży koperek
  11. 2/3 szklanki wody
  12. 1/3 szklanki octu
  13. 2 łyżeczki soli
  14. 2 listki laurowe
  15. kilka ziaren ziela angielskiego

Tatar ze śledzia z korniszonami

Tatar ze śledzia z korniszonami

Przygotowanie

kładniki zalewy zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładamy do niej tuszki śledzia. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.

Po tym czasie śledzie odcedzamy, wyjmujemy kręgosłup i odcinamy płetwy. Płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przelewamy wrzątkiem, studzimy. Korniszony, jajka i  śledzie również kroimy w kostkę. Mieszamy w misce.

W kubeczku mieszamy sok z cytryny, olej, pieprz, sól, koperek i musztardę. Wlewamy do miski ze śledziami, mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut.

Przed podaniem wyjmujemy na talerz, posypujemy granatem i koperkiem.

 

Przepis autorstwa Agaty Witowskiej. Zapraszamy na stronę "Kulinarne Przygody Gatity".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej