Przygotowanie
kładniki zalewy zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładamy do niej tuszki śledzia. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.
Po tym czasie śledzie odcedzamy, wyjmujemy kręgosłup i odcinamy płetwy. Płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przelewamy wrzątkiem, studzimy. Korniszony, jajka i śledzie również kroimy w kostkę. Mieszamy w misce.
W kubeczku mieszamy sok z cytryny, olej, pieprz, sól, koperek i musztardę. Wlewamy do miski ze śledziami, mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut.
Przed podaniem wyjmujemy na talerz, posypujemy granatem i koperkiem.
Przepis autorstwa Agaty Witowskiej. Zapraszamy na stronę "Kulinarne Przygody Gatity".