Czas przygotowania Czas przygotowania 20'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 6 surowych płatów śledzie
  2. pół szklanki gotowej mieszanki do tempury
  3. pół szklanki wody
  4. 2 kostki lodu
  5. szklanka oleju
  6. cytryna
  7. szklanka kaszy kuskus (+ gorąca woda)
  8. szklanka pomidorków koktajlowych
  9. 200 g ciecierzycy w puszce
  10. czerwona cebula
  11. 1 ogórek
  12. solidna garść natki pietruszki
  13. sok z całej cytryny
  14. 10-15 łyżek oliwy z oliwek
  15. sól, pieprz

Śledź w tempurze i lekka sałatka kuskus

Śledź w tempurze i lekka sałatka kuskus

Przygotowanie

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (wody powinno być ciut więcej niż kaszy) i czekamy aż kasza wchłonie wszystko.

Do kaszy dodajemy pomidorki pokrojone na ćwiartki, ciecierzycę z puszki, natkę pietruszki, ogórka pokrojonego w kostkę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Wszystko solidnie mieszamy i przekładamy do ładnej miski.

Śledzie wycieramy ręcznikiem papierowym. Delikatnie solimy.

W garnuszku lub na patelni z wyższym rantem rozgrzewamy olej.

W misce łączymy mieszankę do tempury z wodą, dodajemy kostki lodu. Warunkiem dobrej tempury jest niska temperatura mieszanki i wysoka oleju.

Płaty śledzie obtaczamy cieście i smażymy na lekko rumiano z każdej strony.

Usmażonego śledzia odkładamy na moment na ręcznik papierowy, a następnie dodajemy całe płaty na wierzch sałatki.

 

Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na bloga "Odczaruj Gary".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej