Przygotowanie
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (wody powinno być ciut więcej niż kaszy) i czekamy aż kasza wchłonie wszystko.
Do kaszy dodajemy pomidorki pokrojone na ćwiartki, ciecierzycę z puszki, natkę pietruszki, ogórka pokrojonego w kostkę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Wszystko solidnie mieszamy i przekładamy do ładnej miski.
Śledzie wycieramy ręcznikiem papierowym. Delikatnie solimy.
W garnuszku lub na patelni z wyższym rantem rozgrzewamy olej.
W misce łączymy mieszankę do tempury z wodą, dodajemy kostki lodu. Warunkiem dobrej tempury jest niska temperatura mieszanki i wysoka oleju.
Płaty śledzie obtaczamy cieście i smażymy na lekko rumiano z każdej strony.
Usmażonego śledzia odkładamy na moment na ręcznik papierowy, a następnie dodajemy całe płaty na wierzch sałatki.
Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na bloga "Odczaruj Gary".