Czas przygotowania Czas przygotowania 35'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 250g filetów z turbota
  2. 1 małe jajko
  3. 1 łyżka bułki tartej
  4. 0,5 łyżeczki curry
  5. 1 łyżeczka masła
  6. po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
  7. 1 łyżka oliwy extra vergine
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 1/2 średniej cebuli
  10. 1 puszka pomidorów
  11. 3-4 łyżki pikantnego ketchupu
  12. przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa z suszonymi pomidorami i bazylią, słodka papryka

Pulpeciki z turbota w sosie pomidorowym

Pulpeciki z turbota w sosie pomidorowym

Przygotowanie

Turbota wyfiletować oraz usunąć skórę. Filety pokroić w kostkę i włożyć do pojemnika melaksera lub rozdrabniacza. Doprawić solą, pieprzem oraz curry. Następnie dodać bułkę tartą, jajko, masło oraz posiekane zioła. Całość dokładnie zmiksować. Z otrzymanej masy uformować małe pulpeciki. Rozgrzać patelnię z oliwą, dodać posiekaną cebulę, chwilę smażyć, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i włożyć pulpeciki. Obsmażyć je z każdej strony.

Pomiędzy pulpeciki wlać pomidory z puszki, doprawić. Gotować pod przykryciem przez ok. 8-10 minut. Podawać z ryżem.

 

Przepis autorstwa Klaudii Cessak. Zapraszamy na fanpage "Zdrowa Kaloria".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej