Czas przygotowania Czas przygotowania 90'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Gładzica
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. skóra, głowy i ości z 2 gładzic
  2. 2 małe marchewki
  3. 1 pietruszka
  4. 1 cm kawałek imbiru
  5. łodyżka trawy cytrynowej
  6. 3 listki kaffir
  7. 1 l wody
  8. mięso z 2 gładzic
  9. 2 łyżki kaszy manny
  10. sól, pieprz
  11. mąka pszenna do obtoczenia
  12. olej do smażenia
  13. 1/2 marchewki pokrojonej w słupki
  14. makaron ryżowy szeroki
  15. grzybki shimeji
  16. 1 łyżka sosu rybnego
  17. 1 łyżka sosu ostrygowego
  18. 2 łyżki sosu sojowego
  19. 1/2 papryczki chili
  20. szczypiorek
  21. czarny sezam

Orientalna zupa rybna z pulpecikami

Orientalna zupa rybna z pulpecikami

Przygotowanie

Ryby patroszymy i filetujemy. Do garnka z wodą wkładamy resztki z wypatroszonych gładzic, dodajemy pozostałe składniki bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.

W międzyczasie mięso mielimy lub bardzo drobniutko siekamy. Dodajemy kaszę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Rękoma zwilżonymi olejem formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w mące. Pulpeciki smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.

Bulion odcedzamy na sitku i przelewamy z powrotem do garnka. Wrzucamy marchewkę i grzybki. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Zupę przyprawiamy sosami i pieprzem, dodajemy pokrojoną papryczkę.

Makaron moczymy przez 10 minut w wodzie po czym go odcedzamy. Wkładamy do garnka z zupą, dodajemy pulpeciki, wszystko gotujemy przez minutę. Zupę podajemy posypaną sezamem i szczypiorkiem.

 

Przepis autorstwa Agaty Witowskiej. Zapraszamya na blog Kulinarne Przygody Gatity.

Zobacz również

Fińska zupa z łososiem
Fińska zupa z łososiem
Turbot w mleczku kokosowym
Turbot w mleczku kokosowym
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej