Przygotowanie
Ryby patroszymy i filetujemy. Do garnka z wodą wkładamy resztki z wypatroszonych gładzic, dodajemy pozostałe składniki bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
W międzyczasie mięso mielimy lub bardzo drobniutko siekamy. Dodajemy kaszę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Rękoma zwilżonymi olejem formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w mące. Pulpeciki smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Bulion odcedzamy na sitku i przelewamy z powrotem do garnka. Wrzucamy marchewkę i grzybki. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Zupę przyprawiamy sosami i pieprzem, dodajemy pokrojoną papryczkę.
Makaron moczymy przez 10 minut w wodzie po czym go odcedzamy. Wkładamy do garnka z zupą, dodajemy pulpeciki, wszystko gotujemy przez minutę. Zupę podajemy posypaną sezamem i szczypiorkiem.
Przepis autorstwa Agaty Witowskiej. Zapraszamya na blog Kulinarne Przygody Gatity.