Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Łosoś bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 500g łososia
  2. bulion warzywny (najlepiej raz ugotować więcej i pomrozić)
  3. puszka kukurydzy
  4. 200g boczku
  5. 1 cebula
  6. 6 ziemniaków
  7. 2 marchewki
  8. śmietana 30% małe opakowanie
  9. sól, pieprz, kurkuma
  10. koperek, szczypiorek

Fińska zupa z łososiem

Fińska zupa z łososiem

Przygotowanie

  • do ugotowanego bulionu wrzucamy duże kawałki ziemniaków i marchewki, gotujemy do miękkości
  • w między czasie łososia kroimy na dosyć duże kawałki
  • na patelni podsmażamy pokrojony boczek z cebulą i kukurydzą, do momentu aż się wszystko ładnie przyrumieni
  • kiedy ziemniaki będą miękkie do buliony dodajemy łososia, zmniejszamy ogień, gotujemy 6 minut i wlewamy śmietanę oraz kukurydzę z boczkiem i cebulą z patelni
  • dodajemy 2 łyżeczki kurkumy (zupa będzie mieć piękny kolor)
  • solimy i pieprzymy do smaku
  • wykładamy na talerze i obficie posypujemy szczypiorkiem i koperkiem

Przepis autorstwa Alicji Jurkowskiej. Zapraszamy na stronę Warszawski Smak.

Zobacz również

Stek z łososia na pieczonym kalafiorze
Stek z łososia na pieczonym kalafiorze
Ravioli z łososiem
Ravioli z łososiem
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej