Przygotowanie
Na początek przygotuj ciasto. Na stolnicę przesiej mąkę i w środku zrób wgłębienie. Wbij jajka i dodaj żółtko oraz sól. Całość dokładnie zagnieć i zawiń w folię spożywczą. Schowaj do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj mięso z fileta z łososia. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaż przez około 10 – 15 minut tak, aby mięso się usmażyło i rozpadło na małe kawałeczki. Jak będzie gotowe, przełóż do innego naczynia, aby wystygło.
Przygotuj palone masło. Do garnuszka włóż kostkę masła i podgrzewaj na średnim ogniu. Po tym jak się roztopi, a następnie zacznie się pienić, delikatnie mieszaj. Musisz obserwować zmieniający się kolor cieczy. Jak zobaczysz małe brązowe kropki to czas, żeby wyłączyć gaz i przelać masło do innego naczynia. Nie chcemy, żeby się dłużej podgrzewało, bo może się spalić. Nasze masło ma być palone, nie spalone. Powinno pięknie orzechowo pachnieć. Odstaw na bok.
Orzechy włoskie pokrusz rękami i upraż na suchej patelni. Również odstaw na bok.
Do wystygniętego łososia dodaj skórkę startą z cytryny i serek mascarpone. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podziel na pół – do jednej masy dodaj posiekany szczypior, a do drugiej posiekany koper. Wymieszaj oczywiście obie masy dokładnie i odstaw na bok.
Ciasto wyjmij z lodówki. Kawałki ciasta rozwałkowuj na dość cienkie płaty. Łyżeczką układaj porcje farszu i przykrywaj drugim płatem. Do łączenia ciasta przy przygotowywaniu ravioli najlepiej sprawdza się radełko. Pamiętaj też, żeby tak zaklejać ravioli, aby w środku razem z farszem nie było powietrza.
Ravioli z łososiem gotuj w osolonym wrzątku jeszcze 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Ugotowane ravioli wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Pierożki układaj na talerzach i polej masłem palonym (możliwe, że masło musisz już podgrzać). Na górze posyp orzechami włoskimi. Podawaj gorące od razu.
Przepis autorstwa Anny Kosterny-Kaczmarek, zapraszamy na bloga Czosnek w Pomidorach.