Czas przygotowania Czas przygotowania 25'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 1 bułka maślana z sezamem
  2. 4 łyżki stołowe sosu tatarskiego
  3. 1 liść sałaty lodowej
  4. 2 plastry pomidora
  5. 2 plastry słodkiej cebuli
  6. 200 g surowej ryby (turbota)
  7. 1 jajo
  8. 3 łyżki bułki tartej
  9. 2 łyżki natki pietruszki
  10. sol do smaku
  11. do smażenia; jajo, bułka tarta, olej

Kanapka z chrupiącą rybą

Kanapka z chrupiącą rybą

Przygotowanie

Rybę filetujemy, dokładamy kawałki bez ości, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie porządnie siekamy wraz z natką pietruszki, dodajemy jajo, bułkę tartą i sól. Mieszamy porządnie całość i formujemy kwadratowego kotleta. Chowamy go do lodówki, gdzie stężeje.

Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju. Wyjmujemy kotleta z lodówki i obtaczamy go w roztrzepanym jajku i bułce tartej – dwa razy. Kotleta z turbota smażymy na złoty kolor z obu stron (po 2-3 minuty z każdej strony). Bułkę kroimy na pół i każdą połówkę smarujemy sosem tatarskim. Na sosie układamy sałatę a na sałacie układamy usmażonego kotleta. Dodajemy pomidora i cebulę i składamy kanapkę w całość.

 

Zobacz również

Kanapka ze śledziem i jajkiem
Kanapka ze śledziem i jajkiem
Turbot Bałtycki z koperkiem w maślanej bułce
Turbot Bałtycki z koperkiem w maślanej bułce
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej