Przygotowanie
Rybę umyj, wypatrosz i wytnij filety. Osusz ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem.
Mąkę mieszamy trzepaczką z piwem (powinno być bardzo zimne) oraz proszkiem do pieczenia. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka minut, najlepiej do lodówki aby było zimne.
Rybę panierujemy w mące, ale niezbyt grubo. Nadmiar mąki strzepujemy z ryby. Obtoczone w mące filety zanurzamy w cieście. Smażymy w głębokim oleju kilka minut, aż zarumieni się ze wszystkich stron i będzie chrupiąca.
Na łyżce masła klarowanego podsmaż wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szpinak i groszek cukrowy.
Jogurt naturalny połącz z łyżeczką pesto, dopraw do smaku.
Przepis autorstwa Gosi Kurek, zapraszamy na Instagrama "gohfitfan".