Czas przygotowania Czas przygotowania 25'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Flądra
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 3 flądry
  2. masło klarowane
  3. 100 g świeżego szpinaku
  4. garść groszku cukrowego
  5. sól, pieprz
  6. 1 ząbek czosnku
  7. Panierka:
  8. 300ml jasnego piwa
  9. 250 g mąki
  10. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  11. Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
  12. olej do smażenia
  13. Jogurtowe pesto:
  14. Jogurt naturalny
  15. Pesto bazyliowe

Flądra w cieście piwnym

Flądra w cieście piwnym

Przygotowanie

Rybę umyj, wypatrosz i wytnij filety. Osusz ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem.

Mąkę mieszamy trzepaczką z piwem (powinno być bardzo zimne) oraz proszkiem do pieczenia. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka minut, najlepiej do lodówki aby było zimne.

Rybę panierujemy w mące, ale niezbyt grubo. Nadmiar mąki strzepujemy z ryby. Obtoczone w mące filety zanurzamy w cieście. Smażymy w głębokim oleju kilka minut, aż zarumieni się ze wszystkich stron i będzie chrupiąca.

Na łyżce masła klarowanego podsmaż wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szpinak i groszek cukrowy.

Jogurt naturalny połącz z łyżeczką pesto, dopraw do smaku.

 

Przepis autorstwa Gosi Kurek, zapraszamy na Instagrama "gohfitfan".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej