Przygotowanie
Z kapusty usuwam zewnętrzne liście i drobno ją szatkuję. Kapuściane nitki przekładam do miski, lekko solę. Por siekam w półtalarki, jabłko i marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję przyprawy do smaku i skrapiam oliwą. Mieszam i gotowe.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Skrapiam oliwą, oprószam przyprawami i mąką, mieszam. Ziemniaki wykładam na blachę i piekę ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Rybę patroszę i myję. Nacieram przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Układam na blasze i wstawiam do piekarnika w połowie pieczenia ziemniaków. Po 10 minutach posypuję rybę płatkami migdałowymi i kontynuuję pieczenie do miękkości ryby i ziemniaków.
Grzyby, ogórki i cebulę kroję w drobną kosteczkę, łączę z pozostałymi składnikami na gęsty sos.