Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Flądra
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 3 - 4 sztuki flądry
  2. 3 łyżki oliwy
  3. po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu cytrynowego
  4. sok z cytryny
  5. płatki migdałowe
  6. Ziemniaki:
  7. 1 kg ziemniaków
  8. 3 łyżki oliwy
  9. po 1 łyżeczce czerwonej słodkiej papryki, curry, majeranku
  10. szczypta soli
  11. 1 łyżka mąki kukurydzianej
  12. Surówka z czerwonej kapusty:
  13. 1/2 główki czerwonej kapusty
  14. 1 jabłko
  15. 1 por
  16. 2 średnie marchewki
  17. pieprz, sól do smaku
  18. 1 łyżka soku z cytryny
  19. 1 łyżka posiekanej zieleniny - szczypiorek, natka pietruszki
  20. oliwa
  21. szczypta cukru
  22. Sos tatarski:
  23. 3 łyżki majonezu
  24. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  25. 2 ogórki konserwowe
  26. 5 marynowanych grzybków
  27. 1 mała cebula
  28. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  29. solidna szczypta pieprzu, soli, cukru

Flądra z piekarnika

Flądra z piekarnika

Przygotowanie

Z kapusty usuwam zewnętrzne liście i drobno ją szatkuję. Kapuściane nitki przekładam do miski, lekko solę. Por siekam w półtalarki, jabłko i marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję przyprawy do smaku i skrapiam oliwą. Mieszam i gotowe.

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Skrapiam oliwą, oprószam przyprawami i mąką, mieszam. Ziemniaki wykładam na blachę i piekę ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Rybę patroszę i myję. Nacieram przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Układam na blasze i wstawiam do piekarnika w połowie pieczenia ziemniaków. Po 10 minutach posypuję rybę płatkami migdałowymi i kontynuuję pieczenie do miękkości ryby i ziemniaków.

Grzyby, ogórki i cebulę kroję w drobną kosteczkę, łączę z pozostałymi składnikami na gęsty sos.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej