Czas przygotowania Czas przygotowania 40'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Flądra
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 flądry (stornie) bałtyckie
  2. 300 g makaronu tagliatelle
  3. masło klarowane do smażenia
  4. 2 plasterki szynki Serrano
  5. 50 g orzeszków pini
  6. 50 g świeżo startego sera parmezan
  7. 3 obrane ząbki czosnku
  8. duża garść listków bazylii
  9. około 150 ml oliwy z oliwek extra vergine
  10. sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Makaron z flądrą i pesto

Makaron z flądrą i pesto

Przygotowanie

Ze storni wytnij filety – każda z nich ma ich cztery. Posól i posyp pieprzem z dwóch stron.

Przygotuj pesto. Do miksera wrzuć uprzednio uprażone na suchej patelni orzeszki pinii, parmezan i czosnek. Zmiksuj blenderem tak, aby orzeszki były jeszcze wyczuwalne podczas jedzenia. Dodaj listki bazylii i dolej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładką konsystencję. Ewentualnie dolej trochę ciepłej wody. Odstaw na bok.

Plasterki szynki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż staną się rumiane i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku tak, aby był al dente. Odcedź i połącz z zielonym pesto. Pod koniec gotowania makaronu, obok na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż filety storni z dwóch stron krótko, po około 2 minuty.

Na talerzach połóż porcje makaronu z pesto i usmażone filety flądry. Na górę pokrusz plasterki szynki Serrano. Podawaj od razu.

 

Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek, zapraszamy na bloga "Czosnek w pomidorach".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej