Przygotowanie
Ze storni wytnij filety – każda z nich ma ich cztery. Posól i posyp pieprzem z dwóch stron.
Przygotuj pesto. Do miksera wrzuć uprzednio uprażone na suchej patelni orzeszki pinii, parmezan i czosnek. Zmiksuj blenderem tak, aby orzeszki były jeszcze wyczuwalne podczas jedzenia. Dodaj listki bazylii i dolej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładką konsystencję. Ewentualnie dolej trochę ciepłej wody. Odstaw na bok.
Plasterki szynki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż staną się rumiane i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku tak, aby był al dente. Odcedź i połącz z zielonym pesto. Pod koniec gotowania makaronu, obok na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż filety storni z dwóch stron krótko, po około 2 minuty.
Na talerzach połóż porcje makaronu z pesto i usmażone filety flądry. Na górę pokrusz plasterki szynki Serrano. Podawaj od razu.
Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek, zapraszamy na bloga "Czosnek w pomidorach".